Meksika Rafta ama Türkiye Devam
Otomotiv sektöründe son yıllarda adını en çok duymaya alıştığımız Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerginlikler ve belirsizlik nedeniyle Meksika'da kurmayı düşündüğü büyük tesis planlarını rafa kaldırdı.
BYD İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Stella Li, şirketin Amerika'da genişlemeye ilgi duyduğunu ancak yeni bir yatırım yapmak için şu an için bir zaman çizelgesi olmadığını geçtiğimiz salı günü Brezilya’da yaptığı bir röportajda duyurdu.
Brezilya BYD’nin yatırım planlarında ilk sıralarda yer alıyor ve Asya dışındaki ilk fabrikasını burada açtı. BYD'nin Camaçari'deki fabrikası faaliyete geçtikten sonra yılda 150.000 araç üretebilecek. BYD yaklaşık iki yıl sonra kapasiteyi 300.000 araca çıkarmayı planlıyor. Li, fabrikada Çin'den gelen kısmen üretilmiş araçların son montajının yapılacağını ve ticari üretimin iki aydan kısa bir sürede başlamasının beklendiğini söyledi.
Li, Meksika’daki yatırımları hakkında ise jeopolitik meselelerin otomotiv endüstrisi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirterek “ "Şimdi herkes diğer ülkelerdeki stratejisini yeniden düşünüyor. Kararımızı vermeden önce daha fazla netlik kazanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Oysa geçtiğimiz eylül ayında gelen haberlere bakılırsa BYD, ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını beklediği için aktif olarak aramayı bırakmadan önce Meksika'da yeni bir otomobil fabrikası için üç yer araştırıyordu. Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, mart ayında BYD'nin ülkeye yatırım yapmak için resmi bir teklifte bulunmadığını söyledi. Financial Times'ın mart ayında bildirdiğine göre, Çin Ticaret Bakanlığı, şirketin teknolojisine ABD tarafından erişilebileceği endişesiyle BYD'nin Meksika tesisinin onayını ertelemişti.
Bu gelişmeler nisan ayı başında ABD Başkanı Trump’ın onlarca ABD ticaret ortağına kapsamlı tarifeler ve otomobiller de dahil olmak üzere belirli ithal mallara ayrı vergiler getirmesini duyurmasından önce yaşandı. Nisan ayında gelen kararlar ise bu otomotiv tedarik hatlarını altüst etti. Amerikan otomobil üreticileri, tarifelerin milyarlarca dolarlık ek maliyet getireceği konusunda yönetimi uyardı ancak başarılı olamadılar. General Motors geçen ay, Meksika'daki fabrikalardan ABD'ye birkaç pikap ve yeni model SUV aracın üretimini kaydırmak için 4 milyar dolar harcayacağını söyledi.
BYD ise Ameirka’nın gümrük tarife politikalarından olumsuz etkilenmesine rağmen Asya dışında genişleme planlarına devam ediyor. BYD’nin daha önce duyurulmuş olan 3 bölgede yatırım planı var, Türkiye, Macaristan ve yeni açılmış olan Brezilya. Şirket Meksika’da da hala üretim alanını genişletmeyi planlıyor, ancak belirsiz küresel ticaret ortamı nedeniyle bu kararın ne zaman verileceği belirsizliğini koruyor.
BYD’nin Manisa’daki yatırım planı da buna uygun olarak devam ediyor. Bir süredir yatırımın durduğuna yönelik çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Firma, OSB yükümlülüklerini yerine getirdiği gibi, projelerde değişiklik yaparak çelik konstrüksiyon bir yapıyla devam etme kararı aldığı için bazı gecikmeler ortaya çıktı. Bu konuda resmi bir açıklama gelmedi ancak gelen bazı haberlere göre elektrikli yanında hibrit üretiminin de tesiste yapılması planlanıyor. Türkiye otomobil pazarında hibrit araç ve elektrikli araç payının geçen yıla göre katlanarak artmış olması kuşkusuz ki bu gelişmelerde etkili. BYD’nin Türkiye’yi bir üretim üssü olarak kullanarak Çin’e karşı gelişen gümrük tarifelerinden kurtulmak istediği ve bu yatırıma bu nedenle önem verdiği de uzun zamandır biliniyor. BYD’nin Brezilya’da yerel üreticilerle ilişkileri geliştirmek üzere kuracağı tedarik ağını Türkiye’de de uygulaması bekleniyor.
"Yavaşlamalıyız, hıza odaklanmaktan geri çekilmeliyiz. Yerel şirketlerle daha fazla çalışmamız gerekiyor," dedi. "Daha uzun sürecek, ama sorun değil." şeklinde bir yaklaşımı paylaşan BYD, Çinlilerin sabırlı ve uzun soluklu mantığına uyan bir politika geliştiriyor. Bunun sonucu olarak da bazı gecikmelerin yaşanabileceği anlaşılıyor.
Gelen son raporlar ve yollarda gördüğümüz BYD’nin yeni model yenilikçi özelliklere sahip araçları da bu haberleri teyit eder nitelikte. İlk 5 aylık verilere göre otomobil pazarında %4,52’lik Pazar payı yakalayan BYD, ODMD (Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği) Haziran verilerine göre 25.000 aracı geçerek payını %5,2’ye çıkardı. Pazarın stabil yapısında yaşanan bu büyüme de BYD için önem taşıyor.